eleutheros epagkelmatias

Τι θα αλλάξει το 2024 για τους ελεύθερους επαγγελματίες;

by Theofanis Ineglis
0 comment

Το 2024 αναμένεται να είναι ένας ορόσημος χρόνος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς θα εισαχθούν μια σειρά αλλαγών που αφορούν τη φορολογία και τις υποχρεωτικές διατάξεις.

1. Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Από τις πιο σημαντικές αλλαγές που αναμένονται είναι η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Αυτό το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2024 και στόχο έχει την αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων.

2. Φορολογικές Δηλώσεις ΦΠΑ

Οι δηλώσεις ΦΠΑ θα είναι πλέον “κλειδωμένες” και προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ, δηλαδή τα έσοδα και τα έξοδα που δηλώνονται δεν θα μπορούν να είναι περισσότερα ή λιγότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

3. Αναγραφή QR code στα τιμολόγια

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, όλα τα τιμολόγια που εκδίδονται από πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνουν QR code. Αυτό θα επιτρέπει την αυτόματη και άμεση διαβίβαση των απαραίτητων στοιχείων.

4. Υποχρεωτική χρήση του συστήματος IRIS

Το 2024, θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες τη χρήση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS. Αυτό σημαίνει ότι οι πληρωμές θα γίνονται άμεσα και χωρίς προμήθειες για συναλλαγές έως 500 ευρώ.

5. Νέο σύστημα φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών

Τέλος, το νέο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών θα λαμβάνει ως σημείο αναφοράς τον κατώτατο μισθό, θεωρώντας ότι δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να έχει εισόδημα μικρότερο από έναν εργαζόμενο.

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να έχουν σημαντική επίπτωση στη λειτουργία των ελευθέρων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι σημαντικό για όλους τους ενδιαφερόμενους να ενημερώνονται και να προετοιμάζονται για αυτές τις αλλαγές για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση και την αποτελεσματική διαχείριση των επιχειρήσεών τους.

Related Posts