Abel-Avellan-ast-spacemobile

Πώς η μετοχή της AST-SpaceMobile αυξήθηκε κατά 1.300% σε έξι μήνες

by Theofanis Ineglis
0 comment

Η πρωτοφανής άνοδος της μετοχής της AST SpaceMobile κατά 1300% μέσα σε έξι μήνες έχει προκαλέσει αίσθηση στον κόσμο των επενδύσεων. Αυτή η εντυπωσιακή αύξηση έχει τραβήξει την προσοχή τόσο των επενδυτών όσο και των αναλυτών της αγοράς, καθώς η εταιρεία φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα στον τομέα των δορυφορικών επικοινωνιών. Η AST SpaceMobile, με το φιλόδοξο σχέδιό της να παρέχει παγκόσμια κάλυψη κινητής τηλεφωνίας μέσω δορυφόρων, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει σε έναν κλάδο που κυριαρχείται από γίγαντες όπως η SpaceX.

Το ιστορικό της AST SpaceMobile

Η AST SpaceMobile ιδρύθηκε τον Μάιο του 2017 από τον Abel Avellan με την αρχική ονομασία AST & Science LLC. Ο Avellan, ένας Αμερικανός πολίτης με καταγωγή από τη Βενεζουέλα, παραμένει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Με προηγούμενη εμπειρία στον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Ericsson, ο Avellan είχε ήδη ιδρύσει το 1999 την Emerging Markets Communications, μια εταιρεία παροχής δορυφορικών επικοινωνιών, η οποία εξαγοράστηκε το 2016 έναντι 509,66 εκατομμυρίων ευρώ. Οι καλύτερες πλατφόρμες για online αγορά μετοχών!

Η AST SpaceMobile έχει ως όραμα να δημιουργήσει το πρώτο και μοναδικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας βασισμένο στο διάστημα, το οποίο θα είναι προσβάσιμο απευθείας από τυπικά κινητά τηλέφωνα. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση στοχεύει στην παροχή παγκόσμιας κάλυψης κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένων περιοχών με κενά στην υπάρχουσα κάλυψη.

Η είσοδος της AST SpaceMobile στο χρηματιστήριο πραγματοποιήθηκε μέσω συγχώνευσης με την New Providence Acquisition Corp., μια εταιρεία ειδικού σκοπού εξαγοράς (SPAC). Η συμφωνία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2021. Η συγχώνευση αποτίμησε την εταιρεία σε περίπου 1,67 δισεκατομμύρια ευρώ και εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 428,12 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη και την πρώτη φάση του δορυφορικού της αστερισμού.

Η πορεία της μετοχής της AST SpaceMobile έχει παρουσιάσει σημαντικές διακυμάνσεις από την είσοδό της στο χρηματιστήριο. Η τιμή της μετοχής ξεκίνησε περίπου στα 9,27 ευρώ κατά την αρχική δημόσια προσφορά. Ωστόσο, στα μέσα του 2024, η μετοχή άρχισε να σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο καθώς η εταιρεία πλησίαζε την έναρξη των εμπορικών της δραστηριοτήτων. Στις 16 Αυγούστου 2024, η τιμή της μετοχής εκτοξεύτηκε κατά 50% μετά την επιβεβαίωση της πρώτης εμπορικής εκτόξευσης δορυφόρου στις αρχές Σεπτεμβρίου, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να ξεπερνά τα 7,41 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι καλύτερες μετοχές AI για να αγοράσετε τώρα!

Συνεργασίες-κλειδιά για την άνοδο

Συμφωνία με την AT&T

Η AST SpaceMobile έχει συνάψει μια σημαντική εμπορική συμφωνία με την AT&T, η οποία θα διαρκέσει έως το 2030. Αυτή η συνεργασία στοχεύει στην παροχή ευρυζωνικής κινητής τηλεφωνίας μέσω δορυφόρων απευθείας σε κινητά τηλέφωνα. Η AT&T θεωρεί αυτή τη συμφωνία ως ένα μέσο για να εξαλείψει τις “νεκρές ζώνες” εκτός κυψελοειδούς κάλυψης σε απομακρυσμένες περιοχές. Ο Jeff McElfresh, COO της AT&T, τόνισε ότι αυτή η τεχνολογία θα συμπληρώσει και θα ενσωματωθεί στο υπάρχον δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας.

Επένδυση της Verizon

Η Verizon, ένας άλλος μεγάλος παίκτης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, έχει επίσης συνάψει συμφωνία με την AST SpaceMobile. Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει 92,67 εκατομμύρια ευρώ στην AST SpaceMobile για την παροχή δορυφορικών κυψελοειδών υπηρεσιών απευθείας στους πελάτες της Verizon χρησιμοποιώντας φάσμα 850 MHz. Αυτή η επένδυση περιλαμβάνει 60,23 εκατομμύρια ευρώ σε εμπορικές προπληρωμές και 32,43 εκατομμύρια ευρώ σε μετατρέψιμα ομόλογα. Ο Srini Kalapala, SVP της Verizon, δήλωσε ότι αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει στην εταιρεία να παρέχει βασική συνδεσιμότητα σε απομακρυσμένες περιοχές των ΗΠΑ.

Αντίκτυπος στην αγορά

Αυτές οι συνεργασίες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά των δορυφορικών επικοινωνιών. Η AST SpaceMobile έχει πλέον συμφωνίες με περισσότερους από 45 παρόχους κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, οι οποίοι εξυπηρετούν συνολικά πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια συνδρομητές. Οι αναλυτές αρχίζουν να προειδοποιούν ότι οι πάροχοι θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις στη δημιουργία ενός οικονομικά βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου γύρω από τη δορυφορική συνδεσιμότητα. Ωστόσο, η AT&T και η Verizon φαίνεται να βλέπουν αυτή την τεχνολογία ως ένα σημαντικό βήμα προς την παροχή ακόμη πιο εκτεταμένης συνδεσιμότητας στο μεγαλύτερο ασύρματο δίκτυο της Αμερικής. DCA: Η καλύτερη μακροχρόνια στρατηγική για να κερδίσετε χρήματα!

Αντιδράσεις αναλυτών και επενδυτών

Θετικές προβλέψεις

Η εντυπωσιακή άνοδος της μετοχής της AST SpaceMobile έχει προσελκύσει την προσοχή αναλυτών και επενδυτών. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Scotiabank, Andres Coello, μέρος της πρόσφατης ανόδου ήταν απλώς μια αναγνώριση της δουλειάς που η εταιρεία έκανε για χρόνια. Ο Coello υποστηρίζει ότι η μετοχή δεν θα έπρεπε ποτέ να πέσει στα 1,85 ευρώ. Οι πέντε αναλυτές της Wall Street που παρακολουθούν τη μετοχή, σύμφωνα με το Bloomberg, έχουν όλοι αξιολογήσεις αγοράς και στόχους τιμών που υποδεικνύουν άνοδο 57% στην τιμή της μετοχής τους επόμενους 12 μήνες.

Ο αναλυτής της Deutsche Bank, Bryan Kraft, αύξησε πρόσφατα τον στόχο του για την AST στα 58,38 ευρώ από τα 20,39 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η μετοχή αξίζει μια νέα μεθοδολογία αποτίμησης λόγω του βελτιωμένου προφίλ κινδύνου της εταιρείας.

Σκεπτικισμός και short selling

Παρά τις θετικές προβλέψεις, υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες. Ο Sahm Adrangi, ιδρυτής της Kerrisdale Capital Management, η οποία έχει short θέση στην AST, υποστηρίζει ότι η αποτίμηση ενσωματώνει ένα εξαιρετικά αισιόδοξο σενάριο που δεν πιστεύει ότι θα υλοποιηθεί και ότι οι επενδυτές θα απογοητευτούν.

Ωστόσο, το στοίχημα κατά της AST έχει αποδειχθεί κακή επιλογή φέτος. Οι επενδυτές που έχουν short θέσεις στη μετοχή της εταιρείας έχουν συσσωρεύσει χάρτινες απώλειες άνω των 556 εκατομμυρίων ευρώ τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του Matthew Unterman, διευθύνοντος συμβούλου της S3 Partners LLC.

Μελλοντικές εκτιμήσεις

Η διοίκηση της AST έχει θέσει φιλόδοξους στόχους εδώ και καιρό. Μια παρουσίαση που συνόδευε την ανακοίνωση SPAC της εταιρείας προέβλεπε έσοδα άνω των 14,83 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030. Ωστόσο, κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η AST πραγματοποίησε πωλήσεις μόλις 1,30 εκατομμυρίων ευρώ και φαίνεται να υπολείπεται σημαντικά των αρχικών εκτιμήσεων για ετήσια έσοδα άνω των 0,93 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος του 2024. Freedom24 vs Degiro: Ποια πλατφόρμα είναι καλύτερη;

Ο Brian Macauley, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Hennessy Funds, τονίζει ότι οι δορυφόροι αποτελούν μια πολύ σημαντική επιπλέον απόδειξη της έννοιας. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι αν υπάρξουν προκλήσεις, η εταιρεία έχει χρήματα στην τράπεζα για να βελτιώσει και να εκτοξεύσει περισσότερους δορυφόρους BlueBird. Υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μια επαναληπτική διαδικασία και η εταιρεία έχει πολλές ευκαιρίες να το κάνει σωστά.

Η άνοδος της μετοχής της AST SpaceMobile κατά 1300% σε έξι μήνες έχει μεγάλη επίδραση στον κλάδο των δορυφορικών επικοινωνιών. Οι συνεργασίες-κλειδιά με κολοσσούς όπως η AT&T και η Verizon δείχνουν την εμπιστοσύνη της αγοράς στο όραμα της εταιρείας για παγκόσμια κάλυψη κινητής τηλεφωνίας μέσω δορυφόρων. Παρόλο που υπάρχουν ακόμη προκλήσεις, η AST φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Οι αναλυτές είναι ως επί το πλείστον αισιόδοξοι για το μέλλον της εταιρείας, αν και υπάρχουν και κάποιες επιφυλάξεις. Η επιτυχία της AST θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να υλοποιήσει το φιλόδοξο σχέδιό της και να ξεπεράσει τις τεχνικές και οικονομικές προκλήσεις. Αν τα καταφέρει, μπορεί πραγματικά να φέρει επανάσταση στον τρόπο που επικοινωνούμε παγκοσμίως. Μπορείς να αγοράσεις την AST-SpaceMobile από εδώ και να πάρεις δώρο μια μετοχή αξίας έως 700$ (εάν είσαι +25 χρόνων).

Related Posts