Ryanair

Ryanair: Πτώση κερδών 46% – Πώς επηρεάζει τη μετοχή;

by Theofanis Ineglis
0 comment

Στον ανταγωνιστικό κόσμο της αεροπορικής βιομηχανίας, η Ryanair, μία εταιρεία που πάντοτε συγκεντρώνει τα βλέμματα, βιώνει σημαντικές μεταβολές στα οικονομικά της αποτελέσματα. Ανακοινώθηκε πρόσφατα μια πτώση κερδών της τάξης του 46%, ένα γεγονός που δεν επηρεάζει μόνο τη λειτουργία της αλλά και το πώς αντιλαμβάνεται η αγορά την μετοχή της. Η είδηση αυτή τείνει να προσελκύσει την προσοχή όχι μόνο από τους ανταγωνιστές της όπως η EasyJet και η Wizz Air αλλά και από επενδυτές ανά τον κόσμο.

Οικονομικά Αποτελέσματα Ryanair

Η Ryanair, η low cost αεροπορική εταιρεία με έδρα το Δουβλίνο, ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων 400,8 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, μειωμένα κατά 46% από τα 740,7 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς. Τα συνολικά λειτουργικά έσοδα κατέγραψαν μια μικρή μείωση 0,6%, φθάνοντας τα 3,63 δισ. ευρώ.

Παρά την αύξηση των επιβατών κατά 10% σε 55,5 εκατομμύρια, τα έσοδα ανά επιβάτη μειώθηκαν κατά 10%. Τα βοηθητικά έσοδα, όπως αυτά από τις πωλήσεις τροφίμων και ποτών επί του αεροσκάφους, αυξήθηκαν κατά 10% φθάνοντας τα 1,30 δισ. ευρώ, ενώ τα προγραμματισμένα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων μειώθηκαν κατά 5,9% σε 2,33 δισ. ευρώ.

Αιτίες της Πτώσης Κερδών

Η Ryanair αντιμετώπισε μια αξιοσημείωτη μείωση των κερδών της κατά το τελευταίο τρίμηνο, με τα κέρδη μετά από φόρους να πέφτουν στα 360 εκατομμύρια ευρώ από 663 εκατομμύρια ευρώ την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Οι κύριες αιτίες αυτής της πτώσης είναι οι χαμηλότεροι από τους αναμενόμενους ναύλοι και η επιδράσεις της περιόδου του Πάσχα.

Ο CEO της Ryanair, Michael O’Leary, ανέφερε ότι η εταιρεία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αναπροσαρμογή των τιμών από ό,τι αναμενόταν, με τις μέσες τιμές ανά επιβάτη να μειώνονται κατά 15% κατά τη διάρκεια του τριμήνου σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτό συνέβη παρά την ισχυρή ζήτηση που παρατηρήθηκε για το δεύτερο τρίμηνο, όπου οι τιμές παρέμειναν πιο χαμηλές από τις προβλέψεις.

Η περίοδος του Πάσχα, η οποία φέτος έπεσε χρονικά στο προηγούμενο τρίμηνο, επηρέασε επίσης τα κέρδη της εταιρείας. Η Ryanair παρατήρησε ότι οι ναύλοι για το δεύτερο τρίμηνο ήταν ουσιαστικά χαμηλότεροι από το περασμένο καλοκαίρι, παρά τις αρχικές προσδοκίες για σταθερές ή μέτρια ανοδικές τιμές.

Αντιδράσεις του Χρηματιστηρίου

Η ανακοίνωση της μείωσης κερδών κατά 46% από την Ryanair είχε άμεσες επιπτώσεις στην αγορά μετοχών, καθώς η τιμή της μετοχής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου κατέγραψε πτώση άνω του 12%. Αυτή η σημαντική απώλεια αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τη μελλοντική αποδοτικότητα και την ικανότητα της εταιρείας να διατηρήσει ανταγωνιστικές τιμές εισιτηρίων, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η επίδραση των χαμηλότερων τιμών εισιτηρίων και της μειωμένης κερδοφορίας είναι εμφανής στην αντίδραση της αγοράς. Η μετοχή της Ryanair υποχώρησε σημαντικά, δείχνοντας την αβεβαιότητα που επικρατεί μεταξύ των επενδυτών για την ικανότητα της εταιρείας να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που φέρνει η αγορά. Μπορείς να αγοράσεις την Ryanair από εδώ! (Με κάθε νέα εγγραφή στην freedom24.com παίρνεις δώρο μια μετοχή έως 700$.)